Circulus is een afvalverwerkingsbedrijf in Oost-Nederland. Zij kiest voor een duurzame toekomst met meer grondstoffen en minder afval, een verzorgde leefomgeving en een betrokken samenleving. Voor 9 gemeenten verzorgt Circulus het beheer van afval- en grondstoffen en het beheer van de openbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snoeien van bomen en het legen van prullenbakken tot aan het strooien van zout bij gladheid en het werk in een fietsenwerkplaats.
In 2021 had Circulus 696 medewerkers, waarvan er 383 werkten in een vorm van sociale werkgelegenheid. Dit zijn mensen die wellicht wat ondersteuning kunnen gebruiken bij hun werkzaamheden omdat zij bijvoorbeeld een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
In gesprek met Bas Blankespoor (teamleider Buitenruimte in Deventer) hebben we het onder andere over deze begeleiding en wat Advizus voor hen betekent.
“Wij willen ruimte bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en gunnen hierin iedereen een plek. De afgelopen jaren zijn wij heel erg aan het investeren om iedereen aan een baan te helpen die dit ook wil”, aldus Bas. Door deze doelstelling is de wens ontstaan om de buddytraining te volgen. Tijdens deze training leer je het herkennen van en om te gaan met arbeidsbeperkingen, methodisch te werken en ga je aan de slag met coachende vaardigheden.
De keuze voor deze buddytraining is ontstaan omdat deze aansloot op de wensen en behoeften van de medewerkers van Circulus op het gebied van begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Naast bovenstaande krijgt men tijdens deze buddytraining medewerkers tips en tricks over hoe om te gaan met de verschillende persoonlijkheden die bij Circulus werken. Hierin wordt onder andere inzicht gegeven in diverse lichamelijke, verstandelijke, psychische beperkingen, persoonlijkheidsstoornissen en de effecten op werk.
Jeffrey Willems (Buddy bij Circulus) volgde de training en zegt hierover: “Een perfecte opleiding om zo verschillende doelgroepen beter te leren kennen, zodat je zorgvuldig op de werkvloer weet om te gaan met de persoonlijke situaties van de desbetreffende collega(‘s)”.
Binnen Circulus hebben ze zogeheten ‘doorstroombanen’. Hierin krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan aangeboden voor een jaar. Tijdens dit jaar worden deze mensen begeleid door hun buddy’s en dus kunnen de tips en tricks van de buddytraining meteen worden toegepast. “Na een half jaar wordt er een evaluatie gehouden met de medewerker en wordt er een start gemaakt met een plan voor de toekomst. Kijkend naar wat passend is voor de medewerker binnen of buiten Circulus. Tijdens dit proces zijn eenvoudige stappen als structuur aanbrengen (op tijd komen voor werk, communiceren) al een enorme stap.”
Bas geeft een voorbeeld: “Eén van de collega's is zonder structuur en sturing bij ons terecht gekomen. Als hij zich bijvoorbeeld ziek was gebeurde dit zonder enige vorm van communicatie. De laatste keer dat hij ziek was, meldde hij zich keurig op tijd af. Deze stapjes zijn voor ons al enorm waardevol. Ieder mens heeft een gerbuiksaanwijzing, de één wat dikker dan de ander, maar je moet die gebruiksaanwijzing wel lezen”.
Tijdens de training leren onze buddy’s deze ‘beperkingen’ te herkennen en vervolgens effectief te communiceren. “Door deze training (en dus begeleiding door de buddy’s) willen wij mensen met een kwetsbare positie een springplank bieden naar een vaste baan”.
Als teamleider heeft Bas ongeveer 25 mensen onder zich. De wens van de gemeente Deventer (aandeelhouder Circulus) is dat van deze 25 mensen er 10 uit een kwetsbare positie komen. Toen Bas naar Deventer kwam was dit er 1. Inmiddels hebben zij 6 mensen geplaatst in de zogeheten doorstroombanen.
Bas: “Sociaal gezien zijn wij heel erg in ontwikkeling en dat we hen deze plekken kunnen bieden is al heel mooi. Het zou mooi zijn als we in elk wijkteam meerdere mensen met een kwetsbare positie werk kunnen bieden. Organisatie breed willen wij nóg hoger op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) komen om zo nog meer mensen met een afstand tot arbeidsmarkt een plek te gunnen op de arbeidsmarkt".
Als laatste wil Bas het volgende nog kwijt: “In onze cultuur heerst een ietwat stoere mentaliteit. Toch durven onze Buddy's verantwoordelijkheid te nemen om kwetsbare collega’s te begeleiden. Doordat zij zich openstellen leert men zich in elkaar verplaatsen en kunnen zij inzien waarom collega’s met bepaalde ‘problemen’ worstelen. Iets wat in de samenleving als ’niet normaal’ wordt beschouwd, wordt hier wel als normaal beschouwd en iedereen wordt behandeld als collega. Hierdoor groeit iedereen”.
Je verplaatsen in iemand anders is één van de onderwerpen die terugkomt tijdens de buddytraining. Wil je nou meer weten over deze training of één van onze andere trainingen? Klik dan op onderstaande button of neem contact op met ons:
Door de buddytraining willen wij mensen met een kwetsbare positie een springplank bieden naar een vaste baan.